10 RESULTATEN
Programma

Media on the move

Ook de journalistieke media spelen een rol in de polarisatie. Bedoeld of onbedoeld. Zelfs met inachtneming van de journalistieke codes: hoor en wederhoor, één bron is geen bron en fact checking. Hoe kijken journalisten hier zelf naar? En bieden de concepten van onderzoeksjournalistiek en constructive journalism hier een uitkomst? Hoe betrek jij de journalistieke media in jouw opgaven? Tijdens deze workshop delen Martijn Bennis (directeur ANP) en Marcel Goossens hun blik op deze vragen en meer.

Programma

Vogels kijken met je oren

‘Vogels kijken met je oren’. In onze wereld o zo belangrijk, luisteren. En waar kun je dat beter doen dat buiten, in de natuur? De fanatieke vogelaars van WesselinkVanZijst en P2 nemen je mee op een vogel-luister-tocht, om de oren en het hart open te zetten. Als je echt luistert leer je zo veel meer: Wat hoor ik? Van welke vogel zou dat geluid kunnen zijn? Waar zit die vogel? Welk signaal geeft die vogel af? Wat zegt die informatie over de omgeving van de vogel? Het vraagt wat van je om goed te kunnen luisteren. Een ontspannende wandeling met belangrijke lessen voor de omgevings- en procesprofessional.

Programma

Aikido

De Japanse zelfverdedigingskunst Aikido gaat verder dan alleen zelfverdediging: door de sterke filosofische inslag bestaat er ook veel aandacht voor het leren verbinden van gedachten met gevoel, hoe je mensen bij elkaar brengt en hoe ook hele systemen (zoals organisaties) hun krachten kunnen bundelen. Tijdens deze workshop leer je hoe je de principes van Aikido kunt toepassen op je eigen werk, om op die manier verbindingen te leggen naar mensen en dingen waar je het van tevoren nooit van had verwacht. 

Deze workshop wordt verzorgd door Paul Lipman – www.aiki-connect.nl

Programma

Werken met de onderstroom

Je ziet het niet, maar je voelt het wel: de onderstroom. Er hangt spanning in de ruimte, bepaalde stakeholders mijden elkaar, de beleefde woorden kloppen niet met de werkelijke intenties of er wordt belangrijke informatie achtergehouden. We gaan werken met de energie uit de onderstroom, want die energie kan positief of negatief zijn en met allebei kun je iets. Wat biedt het vakgebied van mediation hierin? Samen gaan we op zoek naar het werken met de onderstroom, het omgaan met emoties, het herkennen vanwaar ze komen en hoe ze te adresseren.

Programma

Complex-o-meter

De complex-O-meter is een instrument waarmee je objectief vaststelt hoe complex jouw opgave is. Een oud instrument dat we afstoffen en nieuw leven inblazen tot diagnose tool. Want met inzicht in de complexiteit, kun je een visie ontwikkelen op een passende aanpak voor de opgave en op de sturingsfilosofie. Hoe zit het met de ‘fit’ tussen de cultuur van de organisatie en een MGA-benadering? Hoe bepaal je de ‘rijpheid’ van een opgave? Hoe hanteer je de spanningsbarometer? In deze luchtige workshop vul je de complex-o-meter in voor jouw opgave en vind je de woorden waarmee je aan bestuurders kunt uitleggen waarom de opgave complex is en waarom die de gekozen aanpak verdient. 

Programma

In de boks-arena van de politiek

Je hebt een zorgvuldig proces uitgedacht, alle spelers zitten aan tafel, kennen en erkennen elkaars belangen, hebben hun mandaat opgehaald en de issues waarover onderhandeld moet worden zijn helder. ‘Dit proces zit goed in elkaar!’, denk je.

Dénk je… En dan komt de politiek onverwacht om de hoek kijken. In deze workshop nemen we de politieke component in SOM-projecten onder de loep. Welke ervaringen heb jij met de politieke arena? Hoe is dat van invloed geweest op jouw proces en had je dat anders gewild? We gaan samen op zoek en delen onze inzichten en handelingsopties.

Programma

Net als in de film

Deze workshop gaat over Hollywood & Onderhandelen. Wat leert Hollywood ons over verschillende onderhandelingsstijlen? En waarom verschillen die vaak zo enorm van onze Mutual Gains Aanpak (MGA)? In deze workshop kijken we naar korte filmfragmenten en ontdekken we, wanneer we door de juiste bril kijken, eindeloos veel kunnen leren van het witte doek.

Programma

The sound of negotiation

Onderhandelen wordt vaak vergeleken met strijd, het verzetten van de juiste schaakstukken om de overhand te krijgen ten opzichte van de ander. Maar je kunt het ook vanuit een heel ander perspectief bekijken: wanneer jazzmuzikanten bij elkaar komen om samen een stuk te spelen, geven ze elkaar de ruimte, ondersteunen ze elkaar en nemen beurtelings de leiding. In dit dynamische proces, waarin improvisatie centraal staat, is onderhandelen niet een gevecht om te winnen, maar een samenwerking waarin beide partijen bijdragen aan een harmonisch resultaat. Op de klanken van Kind of Blue van trompettist Miles Davis leer je tijdens deze workshop zien – en horen – dat jazz zoveel meer is dan alleen muziek, en krijg je een nieuwe blik op de vele kleine onderhandelingen die je in je eigen dagelijkse leven tegenkomt. 

Deze workshop wordt verzorgd door Joost Patocka, www.jazzinaartswoud.nl | www.joostpatocka.nl | www.oude-kaas.nl

Programma

The living BATNA

In onderhandelingen is het BATNA het beste alternatief dat je kunt krijgen ten opzichte van het bereikte akkoord. Dit betekent ook: hoe sterker een mogelijk akkoord is in vergelijking met het BATNA, hoe waarschijnlijker het is dat het akkoord getekend zal worden. Dat pleit ervoor om het BATNA weinig aantrekkelijk te houden en daarmee ook beperkte maatschappelijke waarde in zich te laten hebben. Maar stel dat de onderhandelingen mislopen, dan heeft het BATNA weinig toegevoegde (maatschappelijke) waarde.

Onder welke voorwaarden zou dan het verschil tussen het Akkoord en het BATNA kleiner kunnen worden gemaakt? Tijdens deze sessie nemen we je mee in een gedachtenoefening die in de praktijk is uitgeprobeerd en reflecteren we met elkaar op de inzichten en ervaringen die wij hebben opgedaan.

Programma

MGA Fail Stage

“AND THEN IT ALL WENT SOUTH!” We share our failures far too little… And that’s a shame because there is wisdom and comfort in every shared Failure Story. During this workshop, colleagues will share their Failure Stories with you. And if you would like to share, be one of our Guests of Failure and courageously step onto the stage…